EUC Lillebælt

Teknikervej 2,
7000 Fredericia

Tlf. +45 7920 1111
E-mail [email protected]

CVR 68501113
EAN 5798000553927

Facebook
Instagram
Linkedin

Sikker mail

Bliv elev

Håndtering af gods

På kranføreruddannelsen opnår du grundlæggende viden om, hvordan man forsvarligt transporterer gods ved at benytte lastbil med påhængs- eller sættevogn. Du lærer derfor både at køre lastbil med kran og at betjene forskellige krantyper som f.eks. selvkørende mobilkraner. Dertil hører planlægning af din rute, således at den overholder reglerne for køre- og hviletid.

Kranfører[-]uddannelsen

Om uddannelsen

Som kranfører skal du laste, transportere og aflæsse forskellige former for gods. Dette vil du både komme til at prøve kræfter med i vores simulator og derefter i en rigtig kran.

Du vil lære, hvordan du efterser og vedligeholder kraner og det øvrige transportmateriel, og at planlægge din rute således at den overholder reglerne for køre- og hviletid.

Som en del af uddannelsen kommer du til at få indsigt i de internationale forhold i branchen gennem en studietur til udlandet. Her vil der være fokus på stedets geografi, demografi og det historiske aspekt, mens vi eksempelvis besøger store kranopbyggere i Europa.

EUC Lillebælt er eneste udbyder af kranføreruddannelsen i Danmark.

  • Opstart: Der er opstart på grundforløbet i august og januar.
  • Varighed: Uddannelsen varer 3,5-5 år, afhængigt af hvad du vælger at specialisere dig i.
  • Tilmelding: Du tilmelder dig uddannelsen på optagelse.dk

Uddannelsens opbygning

Efter grundforløbet skal du finde en læreplads, hvorefter uddannelsens hovedforløb veksler mellem praktik i en virksomhed og undervisning på skolen.

Hovedforløbets varighed afhænger af, hvilket speciale du vælger. Hos EUC Lillebælt kan du specialisere dig som kranfører eller tage overbygningen til kørselsdisponent.

  • Kranfører (trin 1) – 3,5 år
  • Kørselsdisponent (trin 1+2) - 5 år (1,5 år som faglært eller via meritvejen)

Specialernes varighed er inkl. grundforløb.

Som kranfører vil du lære at betjene læssesystemer, der er monteret på lastbiler, og derudover hvordan hydraulisk udstyr benyttes til at håndtere af- og pålæsning af gods. Du vil også opnå et kendskab til bestemmelserne for bl.a. målafsætning, dimensioner, vægte og tyngdepunkter.

Som kørselsdisponent vil du komme til at deltage i den daglige drift og ledelse i en transportvirksomhed, og derfor lærer du om kvalitetsstyring og procesoptimering. Du skal dermed også kunne sætte dig ind i love og regler på området, og kunne lede andre. Derudover vil du opnå kompetencer inden for forhandling med kunder, leverandører og medarbejdere.

 

Se LUP (Den lokale undervisningsplan) for kranføreruddannelsen her:
Den lokale undervisningsplan - Kranfører (GF2)

Den lokale undervisningsplan - Kranfører (HF)

Adgangskrav

Du skal have bestået 9./10. klasse med mindst karakteren 02 i dansk og matematik.

Hvis du enten er faglært, eller kan blive meritafklaret på baggrund af relevant erhvervserfaring, kan overbygningen til kørselsdisponent (trin 3) også erhverves uden først at tage trin 1 + 2. Tager du meritvejen, har du mulighed for at gå til svendeprøve efter en kort uddannelse og dermed få det nødvendige svendebrev.

På uddannelsen er der mulighed for ny mesterlære.

Økonomi

Når du har fået en uddannelsesaftale, vil du modtage elevløn i både skole- og praktikperioderne. Hvis din uddannelsesaftale ikke dækker grundforløbet, kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år.

Undervisere

EUC Lillebælt er en moderne skole, hvor læring, faglighed og socialt samvær går hånd i hånd. Vores undervisere holder sig løbende opdateret på de nyeste tendenser inden for deres fag. På den måde er du sikret, at du lærer det, som en arbejdsplads forventer af dig.

Vi holder os løbende opdateret med de nyeste materialer og maskiner, således at du vil have moderne udstyr og køretøjer til rådighed under din uddannelse.

Skolen er desuden dybt forankret i det lokale miljø, hvor vi har et tæt samarbejde med de lokale virksomheder. Der er derfor rig mulighed for at finde en læreplads, og herfra koble din undervisning sammen med det, du skal lave i praksis på lærepladsen.

Skoleoplæring

Det er ikke muligt at komme i skoleoplæring på uddannelsen til kranfører.

Fremtidsmuligheder

Som kranfører har du masser af muligheder for at gøre karriere i både ind- og udlandet. Du kan bl.a. blive ansat i private firmaer, hvor arbejdet typisk vil foregå på vejene, havne, lagerbygninger, store byggepladser og anlæg. Det kan eksempelvis være på metrobyggerier og opstilling af vindmøller.

Som kørselsdisponent har du mulighed for at videreuddanne dig til logistikøkonom på erhvervsakademiet. Derudover kan du læse videre på en valgfri uddannelse på erhvervsakademiet, såfremt du opfylder de specifikke adgangskrav.

Kranføreruddannelsen er i 2019 en fordelsuddannelse. Det betyder, at der i fremtiden vil være mangel på uddannede inden for dette fag. Endvidere vil arbejdsgivere, der laver uddannelsesaftaler med elever fra fordelsuddannelser, opnå en økonomisk bonus. Dermed giver kranføreruddannelsen gode muligheder for både praktikpladser og efterfølgende jobmuligheder.

Bliv en del af EUC Lillebælt

Er du klar til at starte på en erhvervsuddannelse?

På EUC Lillebælt kan du dykke ned i netop det fag, du finder mest interessant, og på den måde tage første skridt mod en karriere i erhvervslivet. Samtidig med fagligheden får du mulighed for personlig og social udvikling i et spirende studiemiljø med højt til loftet.

Bliv elev

Søg optagelse på EUD/EUX

Hvis du er klar til at ansøge om plads på EUD/EUX, kan gå direkte til ansøgningssiden her.

 

Ansøg nu

Bliv kontaktet af en vejleder

Du kan blive kontaktet af en af vores vejledere. Send os dine oplysninger og beskriv kort det emne, du gerne vil snakke med os om.

Bliv kontaktet